N's YARD

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

An exhibition space for Japanese artist located in Nasu, 150km north of Tokyo. The museum is planned in the forest surrounded by a rich natural landscape. On entering the site, visitors will walk through the woods guided by local Ashino stone wall, before arriving at the open garden in the center of the site. Rough surface of the split faced stone cladded wall encloses 5 exhibition rooms, an art shop and a cafe. Each exhibition rooms are designed in different size and proportion in order to allow various types and size of art works to be shown in desired location. Local materials are used in the interior finishes such as Hinoki Cedar harvested on the site for the ceiling of a gallery and pebbles from the local river for the polished concrete floor.

那須の豊かな自然が溢れる敷地に計画された、美術作家の作品を展示するための場所である。森に包まれるように配置された建物までは、アプローチから続く那須近郊で採掘された芦野石の塀が導いてくれる。塀の先には野草のランドスケープが広がり、四季とともに変わりゆく植生や屋外作品を敷地内を歩きながら鑑賞できる外構を提案している。割れ肌の芦野石の外壁は5つの展示室とショップ、そしてカフェなどの空間を内包している。展示室は作品に配慮しながら自然光を取り入れ、空間をそれぞれ異なる大きさとプロポーションとすることで、さまざまな作品の展示方法に対応できるよう計画している。室内の仕上げには、那須の川の小石をまぜた磨きだしのコンクリートの床や、敷地で伐採されたヒノキを天井に、大谷石を床に使うなど地元那須の素材を多く取り入れている。

Location:  Nasu, Tochigi, Japan
Structure:  ARUP 
Mechanical:  Chiku Engineering Consultants 

Gallery Lighting:  ARUP

Landscape:  GA Yamazaki

Photos:  Norihito Yamauchi 

Art works © Yoshitomo Nara

PROJECT プロジェクト